EMDR ve Travma

Gerçek bir ölüm veya ölüm tehdidinin bulunduğu, ağır yaralanmanın veya fiziksel bütünlüğe yönelik bir tehdidin ortaya çıktığı ve kişinin kendisinin yaşadığı ya da şahit olduğu olaylar travmatik yaşantılar olarak tanımlanmaktadır.

Bazen geçmişte yaşanan rahatsız edici bir olay ya da anının huzursuz edici etkisinden kurtulmakta güçlük çekeriz. Özellikle kişi, yoğun travmatik bir geçmişe sahipse, gündelik yaşantısında ortada hiçbir durum yokken kaygı ve endişe sorunları yaşayabilir. Bu da haliyle kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. EMDR terapisi ise yaşanılan bu rahatsız edici anıların olumsuz etkisinden kurtulmayı ve manevi anlamda rahatlamayı sağlayan bir bilimsel uygulamadır.

EMDR Terapisi ile Travma Nasıl Çalışılır?

Bilindiği üzere EMDR, bir tür psikoterapi yöntemidir. Terapi sürecinde hastanın belleğinde yer alan olumsuz anılar tespit edilir ve yeniden işlenir. Gündelik hayatta yanlış ve negatif düşünceler bellekteki bu anılardan dolayı tetiklenir. Bireyin belleğindeki olumsuz depolanan anılar ‘adaptif bilgi işleme modeli’ tekniğiyle yeniden çerçevelenir.

EMDR terapisi genellikle hipnoz yöntemiyle karıştırılır. Ancak bu hatalı bir yaklaşımdır. Danışan kişi tüm terapi süreci boyunca uyanık ve bilinci açık halde olur. EMDR Terapisi tamamlandığında kişinin olumsuz anıları silinmez, unutulmaz. Sadece anıların kişide yarattığı olumsuz duygu hafiflemiş ve/veya bitmiş olur. EMDR ile travma tedavisinde, ilk olarak bireye rahatsızlık veren anılar belirlenir. Hedef anılara ulaşıldığında ise iki yönlü uyarılarımlar gönderilir.

 Verilen bu uyarıların yöntemleri şu şekildedir:

  1. Göz hareketleri ile uyarı verme,
  2. İki kulaktan sesli uyarı verme,
  3. Çift yönlü dokunsal uyarı verme.

Bu teknik ve çift yönlü uyarımlardan hangisinin en uygun olacağı çalışılan travmatik anıya ve kişiye göre belirlenir. Bazen sadece danışana sadece göz hareketleriyle uyarım verilerek EMDR seansı gerçekleştirilir. Bazen de hem görsel hem de sesli uyarım verilebilir. Bazı danışanların getirdikleri travmatik anı dokunsal uyarı vermek için çok ideal olabilirken bazen de dokunsal uyarı vermenin mümkün olamadığı travmatik anılarla çalışılabilir.

emdr-terapisi-ile-travma-nasil-calisilir

emdr-terapisi-kac-seansta-tamamlanir

EMDR Terapisi Kaç Seansta Tamamlanır?

EMDR ve travma tedavisi konusunda sıkça merak edilen hususlardan birisi de tedavinin kaç seansta tamamlandığıdır. Öncelikle belirtmeliyiz ki EMDR tedavi süreci, danışanın ruhsal durumuna, başka psikiyatrik rahatsızlığının olup olmadığına ve yaşanan travmatik olayın karmaşıklığına ve kişide yarattığı etkinin şiddetine göre farklılık gösterir. Bir seansta çözülebilen sorunlar varken bazen 8-10 seans süren çalışmalar da olabilmektedir. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

emdr-ve-obsesif-kompulsif-bozukluk
EMDR ve Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif Kompulsif bozukluk halk arasında bilinen adıyla Takıntı Rahatsızlığı, obsesyo…

Devamını Oku
emdr-terapisi-nedir
EMDR Terapisi Nedir?

Türkçe açılımı olarak göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme anlamına…

Devamını Oku