Aile Danışmanlığı

Aile danışmanlığı, aileyi oluşturan bireylerin birbirleriyle ilişkilerinde yaşadıkları sorunları, bu sorunların üstesinden gelinmesi, tüm aileyi etkileyen ölüm hastalık, ayrılık, boşanma gibi süreçlerde aile bireylerine destek verilmesi ve gerek bireysel gerek kişiler arası sorunların çözüme kavuşturulmasına olanak sağlayan bir danışmanlık yöntemidir. Aile danışmanlığında amaç, yaşanan sorunların çözüme ulaştırılmasının yanında aileyi oluşturan bireylerin birbirlerini daha iyi anlamaları ve buna yönelik empati yapabilme ve  beceriler geliştirilmesini sağlamaktır. Aile danışmanlığı bireyi tek başına değil aile dinamikleriyle bütün olarak ele alır. Ailenin içinde yer alan hatta zaman zaman aile yapısına dışarıdan etkisi olan akrabalar da sürece dahil edilebilir.

Farklı tiplerde aile yapıları olması ve her aile yapısının dinamiklerinin değişkenlik göstermesi nedeniyle danışma hizmeti verilen ailenin doğru bir şekilde değerlendirilmesi önemlidir. Temelde beş tip aile tanımlanmıştır: Çekirdek aile, tek ebeveynli aile, yeniden evlenen aileler, çocuksuz aileler ve geniş aileler.

Aile içerisinde yaşanan sorunlar bireyler arasında ilişkilerin zayıflamasına, iletişimin sağlıksız bir hale gelmesine ve bunların yanı sıra farklı çözüm yolları arayışına girmeleriyle beraber kopmalar (boşanma, şiddet gibi) veya uzaklaşmalar (aldatma, evi terk etme gibi) yaşanmasına neden olabilmektedir.

klinik-psikolog-aile-danismani-ipek-gunes

aile-danismanligi-surecleri

aile-danismanligi-hizmeti

Bu doğrultuda aile danışmanlığının temel işlevi aile bütünlüğünün korunması, aile bireyleri arasındaki bağın ve saygının kuvvetlendirilmesi, iletişim kanallarının desteklenmesi ve aradaki ilişkide aksayan yönlerin güçlendirilmesidir.

Aile danışmanlığı süreçleri genel olarak aile içerisinde yaşanan ilişkisel sorunlar, aile içi yaşam düzenlemeleri, bireylerin yaşam kalitesine etki eden konular, iletişim problemleri, boşanma süreçleri gibi konuları kapsamaktadır. Aile bireylerinden birinin yaşadığı sorun aile dinamiklerini etkileyen bir noktaya ulaşmaya başladıysa bu durum aile danışmanlığı kapsamına girer ve çözüm sürecinde ailenin tümü belirleyici bir rol oynar.

Aile danışmanlığı sadece aile içerisindeki çatışmaların ve sorunların üstesinden gelinmesine katkı sağlamaz; aynı zamanda toplumsal düzeyde de bir öneme sahiptir. Bireylerin aile dinamiği içerisinde yaşadığı sorunlar hem çevreyle olan iletişim ve ilişkilerine hem de toplumsal rollerine etki etmektedir.

Aile danışmanlığı sürecinde en önemli hedef duygu yönetimi ve kontrolünün sağlanması aracılığıyla özellikle ilişkilerde iletişim sorunlarının üstesinden gelinmesşdir. Aile danışmanının süreçteki rolü, aile bireylerinin birbirleriyle ilişkilerinde soruna yol açan yönleri görmelerini sağlamaktır. Bu esnada bireylerin birbirini anlamasına, saygı duymasına, duygu ve düşüncelerini açıkça ifade etmesine yardımcı olur.

Aile danışmanlığı hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir ya da iletişim formunu doldurabilirsiniz.