Ergenlik Dönemi Sorunları

cocuk-ergen-terapisi
Çocuk Ergen Terapisi

Çocuk ve ergen terapisi, 0-18 yaş aralığında bulunan ergen ve çocukların ruhsal gelişimi, psikolojileri, sosyal ve psiko…

Devamını Oku
sosyal-medyanin-ergenler-uzerindeki-olumsuz-etkisi
Sosyal Medyanın Ergenler Üzerindeki Olumsuz Etkisi

Bir geçiş süreci olması itibariyle insan yaşamının önemli bir dönemi olan ergenlikte kişi “Ben kimim?” sorusunun cevabın…

Devamını Oku
cocukluk-cagi-travmalari
Çocukluk Çağı Travmaları

Travma, türü ve yoğunluğu bakımından farklılık gösterebilen olumsuz ve yıkıcı nitelikteki olaylar olarak tanımlanır. Çoc…

Devamını Oku
ergenligin-tanimi
Ergenliğin Tanımı

Ergenlik konusunda dikkatler 1950’lerde yoğunlaştı. Bu nedenle birçok kimse ergenlik dönemine, yaşamın diğer dönemlerind…

Devamını Oku
ergenlik-donemi-ozellikleri
Ergenlik Dönemi Özellikleri

“Normal” ergeni tanımlama konusundaki temel güçlüklerden biri bu dönemin sınırlarının belirlenmesidir. Toplumdan topluma…

Devamını Oku
ergenlikte-gelisim
Ergenlikte Gelişim

Ergenlik dönemi tüm çocukluk yaşantılarının yeniden gözden geçirildiği, çocuklukta oluşturulan yaraların onarılması ve t…

Devamını Oku
ergenlikte-iliskiler
Ergenlikte İlişkiler

Çocuğun diğer insanlarla olan sosyal ilişkilerinin nasıl olacağı, hayatının ilk yıllarındaki öğrenmelerine bağlıdır. Bu …

Devamını Oku

Ergenlik, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemi olarak tanımlanabilir. Yaklaşık olarak 13-22 yaş aralıklarını kapsayan ergenlik; fizyolojik anlamda kızlarda adet ve göğüslerin büyümesi, erkeklerde ise sesin kalınlaşması ve yüzde kılların çıkması ile başlayan bir dönemdir. Bu dönem; fiziksel büyüme ve cinsel gelişimle beraber bilişsel, duygusal ve psikososyal olgunlaşmanın da gerçekleştiği bir dönemdir. Çocuklar bazı hormonel değişikliklerle beraber yetişkinliğe yaklaştıkça fiziksel anlamda değişikliklerin yanı sıra duygusal anlamda da iniş çıkışlar deneyimler. Çocukluk dönemi ile kıyaslandığında ruh sağlığı problemleri ve duygusal iniş çıkışlar ergenlikte daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Ergenlik, yaşamın diğer dönemleri ile karşılaştırıldığında daha sorunlu bir dönem olarak karşımıza çıksa da araştırmalar çoğu ergenin bu dönemi sorunsuz olarak atlatabildiğini de göstermektedir.

Çocukluk dönemi ile karşılaştırıldığında ergenlik döneminde baş edilmesi gereken biyolojik, psikolojik ve sosyal değişimler artmaktadır. Bu değişimlere sırasıyla bakacak olursak; ergen, bedeninde meydana gelen değişimlere uyum göstermeli ve bu değişimlere bağlı olarak meydana çıkan cinsel dürtülerle başa çıkmalıdır. Aynı zamanda bilişsel olgunlaşma gibi değişimlerle birlikte ergen hem kendisi hem de çevresi ile ilgili değerlendirmeler ve soyutlamalarda bulunur.

klinik-psikolog-aile-danismani-ipek-gunes

ergenlikte-depresyon

ergenlikte-psikolojik-sorunlar

Özellikle kimlik gelişiminin önem kazanması ile birlikte ‘Ben kimim?’ gibi sorulara yanıt aranmaya başlanır. Ayrıca bu dönemde ergenden beklentiler çoğalmakta ve bu beklentiler doğrultusunda hareket etmesi istenmektedir. Bütün bu değişimlerle birlikte ergenin hem kendisi hem çevresi ile ilgili yeni bilişsel bütünlükler kurması gerekir. Bazı ergenler bunda başarılı olabilirken bazılarında bir takım ruh sağlığı problemleri görülebilir.

Depresyon ve kaygı bozuklukları gibi psikolojik problemler ergenlik döneminde ortaya çıkan sorunlar arasında en yaygın görülenlerdir. Depresyon ergen psikolojisi bağlamında önemle ele alınması gereken bir problemdir. Ergenlikte depresyonun ergenin kontrol algısının düşük olması, olumsuz olayları kendine yüklemesi, ebeveyn boşanmaları ve sosyoekonomik düzeyle ilişkili olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda yapılan araştırmalar ergenlikteki depresif belirtilerin bağımsızlık kazanma ya da aile ile ilişkilerin kötü olması ile ilintili olduğunu göstermektedir. Depresif belirtileri olan ergenler yapılan araştırmalarda aile içerisinde daha az yakınlık, bağlılık ve güven bildirmişlerdir.

Ergenlik dönemindeki ciddi problemlerden bir diğeri intihardır. Ergenlik dönemi ile birlikte intihar davranışının görülme sıklığı artmaktadır. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde ergenlik dönemindeki ölüm sebeplerinin tümü arasında intihar ikinci sırada yer almaktadır. İntihardan sebepli ölümlerin haricinde ergenler arasında intihar düşüncesi ve girişimleri de oldukça yaygın görülmektedir.

Ayrıca ergenlik döneminde sık olarak karşımıza çıkan diğer problemler arasında; suç işleme, şiddete başvurma, çete faaliyetlerine katılma ve uyuşturucu madde kullanma da vardır. Çocuk ve gençlerde görülen suç işleme davranışlarının nedenleri arasında; olumsuz akran ilişkileri, düşük ebeveyn denetimi, tutarsız ve uygunsuz disiplin, madde kullanımı gibi diğer riskli davranışlar, risk almanın ergenler için daha önemli oluşu ve davranışın sonuçlarını öngörememe vardır.

Ergenlik dönemindeki değişiklikler her ne kadar önemli karışıklıkları ve çatışmaları beraberinde getirse de ergenin yaşadığı stres ve gerilim kaçınılmaz olarak görülmemelidir. Bu süreçte çarpışmalar yaşansa da çocukların araç enkazları gibi yolda kalmayacağını bilmek gerekir. Biraz dikkat, biraz çaba, daha fazla sosyal destek ve beklenmedik durumlarla baş edebilmemizi sağlayacak esneklik bahsettiğimiz sorunların çoğunlukla aşılabilmesini sağlayacaktır.